Concediile – relaxare pentru trup, minte și suflet
Pentru mine concediul a însemnat întotdeauna o ocazie de a mă relaxa. Și țin să precizez acest lucru, deoarece cu toții cunoaștem cel puțin una-două persoane care atunci când pleacă în concediu o fac cu stres și cu agitație.
Într-adevăr, dorința de a avea un concediu perfect aduce cu ea și riscuri. Dacă nu va fi totul așa cum ne-am închipuit? Dacă ne vom depăși bugetul? Dacă de fapt, nu ne va plăcea ce am ales? Toate aceste întrebări nu ne lasă să ne relaxăm cu adevărat. Iar scopul unui concediu acesta este, de a ne relaxa, de a ne detașa de problemele de zi cu zi. De a ne reîncărca bateriile.
Mereu mi-a plăcut să îmi organizez concediile în jurul unei experiențe aparte. Lucrând într-un oraș destul de populat, agitația birourilor, mașinilor și a întâlnirilor cu clienții devine uneori obositoare. Și este perfect normal. Fie că obosim fizic, psihic sau emoțional, nu putem duce cu noi această oboseală întregul an fără a claca la un moment dat. Așadar, aceste experiențe speciale mă ajută să mă reconectez cu mine, dar și cu cei dragi.
Atunci când alegi să pleci într-un concediu construit în jurul unei experiențe te vei bucura mai mult decât doar de relaxare.
Una dintre pasiunile pe care le împart cu soțul meu este pasiunea pentru acel ceva cu bule, aromat. Ai ghicit despre ce e vorba? Despre vin, desigur!
Cu toții știm cât de dificil a fost anul 2020. Oboseala, stresul și incertitudinile au devenit chiar mai mari ca până acum. De aceea, în acest an ne-am dorit să optăm pentru o experiență chiar inedită. Așa am descoperit castelul Bethlen-Haller. Și îți garantez, cititorule, că și tu te vei îndrăgosti iremediabil de acest loc și de experiențele pe care le oferă!
O călătorie a simțurilor cu ajutorul vinului prin istorie… Castelul Bethlen-Haller abia așteaptă să își dezvăluie misterele către tine!
Scurt istoric al castelului Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller se află în Cetatea de Baltă. Acesta are o formă inedită, pe care am observat-o imediat. Acesta este rectangular și are patru turnuri circulare în colțuri. M-a făcut să mă simt ca o prințesă de pe vremuri doar uitându-mă la el! Istoria sa m-a fascinat la fel de mult. M-a ajutat să înțeleg mai multe despre castel, să îi simt istoria. Să mă relaxez știind că mă vor aștepta experiențe de neuitat aici.
Castelul a fost ridicat pe o perioadă de 9 ani de către Miklos Bethlen, cancelarul Transilvaniei de atunci. În prezent, castelul păstrează elemente arhitecturale din mai multe perioade. Această alegere creează un întreg surprinzător și fascinant. Arhitectura castelului îți inspiră un aer romantic misterios, dar și o forță încărcată de istorie. Dacă alegi să vizitezi și tu castelul Bethlen-Haller vei putea admira elemente arhitecturale renascentiste din primii ani în care castelul a fost ridicat, dar și baroce, adăugate cu aproape 150 de ani mai târziu.
Și revenind la acel ceva cu bule… În perioada comunistă, începând cu sfârșitul Primului Război Mondial, castelul nu a mai aparținut familiei Haller. Acesta a aparținut IAS Jidvei și a servit drept secție de șampanizare. Șampanizarea reprezintă acel proces complex de fermentare a vinului pentru a obține șampania rafinată.
După anul 1989 castelul Bethlen-Haller a fost retrocedat familiei Haller, iar apoi a fost cumpărat de familia Necșulescu. Aceștia au început un proces de restaurare impresionant, folosind materiale asemănătoare cu cele din perioada în care a fost construit castelul, pentru a evidenția arhitectura simplistă originală. Cu o istorie încărcată și o arhitectură inedită, castelul a devenit un simbol de preț al Jidvei. Dovadă stă atât emblema companiei, dar și eticheta vinurilor din gama Owner’s Choice.
Podgoria Jidvei – un răsfăț al simțurilor
Atmosfera de aici este parcă dintr-o altă lume, de demult. O lume în care totuși poți fotografia întinderile de verde, viile aurii care se odihnesc sub soare și strălucirea diferitelor sortimente de vin care îți încântă gusturile.
Tradiția vinului este una complexă, precum castelul. Iar cu ajutorul inovației din vremurile noastre la castelul Bethlen-Haller poți găsi o experiență care îți va încânta cu siguranță toate simțurile! Au fost momente în care am fost chiar copleșită de frumusețea peisajelor și de gusturile inedite ale vinurilor de aici.
Degustările de vin au fost cele mai mari vedete ale acestei experiențe, din punctul meu de vedere. Istoria vinului de Jidvei s-a lăsat cunoscută în pahare înalte cu picior, în arome pentru care cuvintele nu sunt de ajuns.
”E vremea ca povestea noastră să curgă purtată nu de cuvinte, ci de vin.” – am citit pe unul dintre pliantele de acolo. Spumoasă și acidulată, intensă și totuși rafinată, experiența la castelul Bethlen-Haller este exact precum un vin bun. Precum un vin de care te îndrăgostești și de care nu te mai saturi, pe care ți-l dorești oricât de des l-ai fi savurat.
Fotografie preluată: https://blog.travelminit.ro/castelul-jidvei-o-adevarata-emblema-pentru-transilvania/