fbpx
Cum depășim crizele emoționale? – Alina Hlipca
18642
post-template-default,single,single-post,postid-18642,single-format-standard,theme-audrey,eltd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,audrey-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-default-style,eltd-fade-text-scaledown,eltd-header-centered,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,eltd-woocommerce-columns-2,eltd-woo-small-space,eltd-woo-single-thumb-below-image,eltd-woo-single-has-pretty-photo,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Blog

Alina Hlipca / Articole  / Cum depășim crizele emoționale?

Cum depășim crizele emoționale?

Webinar cu Raluca Moisi

Webinarul „Cum depășim crizele emoționale?” a fost organizat special pentru doamnele și domnișoarele din comunitatea MarkeTales, cu scopul de a le sprijini și de a aduce valoare în viețile acestora. Fondatoarea comunității este Alina Hlipcă-Radovici, fondator și marketer în agenția de marketing care îi poartă numele. Webinariile organizate în comunitate stau sub semnul contribuției și al sprijinului femeilor antreprenor, dar nu numai, de pretutindeni.

 

Raluca Moisi este coach format în John Maxwel Team, advanced group facilitator în echipa lui Andy Szekely, trainer și instructor de programe Mindfulness, acreditat de Bangor Univeristy UK. După ce a petrecut o bună bucată de viață în sfera vânzărilor Raluca și-a descoperit adevărata vocație și a început să își dedice timpul, talentul și învățătura acumulată pentru a aduce pacea mentală și echilibrul interior în viețile oamenilor. Cariera sa este încununată de rezultatele cursanților săi, dar și de rezolvarea favorabilă a peste 20 de cazuri cu persoane diagnosticate, în ultimii 3 ani.

 

Raluca, ”profesor de mindfulness”

 

Raluca spune că a învățat foarte multe lucruri despre cum funcționăm noi, despre natura umană, despre psihologia comportamentală. A învățat foarte multe despre emoții, în mod deosebit despre corelarea emoțiilor cu ce se întâmplă în corpul nostru fizic. Toate acestea le-a învățat trecând ea însăși prin experiențe mai mult sau mai puțin plăcute, dar foarte educative și foarte revelatoare.

 

Povestea ei cu mindfulness a început în urmă cu 8 ani când a primit un diagnostic dificil. Atunci a început să caute despre face și ce își face singură astfel încât lucrurile sunt în neregulă. Ulterior, această călătorie a continuat cu formări în mindfulness și în terapie cognitiv comportamentală bazată pe mindfulness. Ea spune că dincolo de vindecarea sa a venit și misiunea personală și vocația. Toate elementele dintr-un puzzle foarte complex, cu care inițial nu a știut ce să facă, dar care au prins o formă foarte concretă care a ajutat-o să pășească mai departe.

 

Crizele emoționale – Gânduri și armonie

 

Raluca spune că toate stările care ”ne iau pe sus” sunt generate de anumite evenimente. Sunt declanșate de anumiți stimuli, fie din interiorul nostru, fie din exterior. Aici se află ”marele adevăr interesant” – cum se creează o emoție în interiorul nostru. 

 

”În mintea noastră în permanență se preumblă gânduri.”, spune Raluca. Creierul nostru trimite în permanență impulsuri electrice către neuronii noștri. Acele impulsuri nu sunt nimic altceva decât echivalentul gândurilor pe care le rulăm conștient sau inconștient. ”Gândurile produc senzații în corpul nostru.”, adaugă ea. Acestea sunt atât de rapide încât nu suntem conștienți de ele. Sistemul nostru interior, mintea noastră – care nu este doar creierul, ci un ansamblu mult mai complex – le scanează foarte rapid și le dă o interpretare pe baza experiențelor trecute. Senzațiile acestea sunt traduse în emoții. Așa apar emoțiile. Mai departe, emoțiile trăite o perioadă îndelungată se transformă într-o stare. Starea respectivă devine predominantă și devine baza comportamentului nostru. ”Comportamentul nostru este întotdeauna modelat pe ceva ce am trăit anterior.” Comportamentul are o amprentă. Mai departe ne afundăm în acțiuni și, în final, ajungem la rezultatele acestora. De fiecare dată când înregistrăm niște rezultate există un întreg sistem în spate care determină și tipul de acțiuni în care ne vom avânta, dar și rezultatele. ”Observați ce gânduri aveți ca să înțelegeți ce rezultate veți avea în viitor. Dacă gândurile și emoțiile cu care însoțim acțiunea sunt negative, rezultatele vor fi în consecință negative.” 

 

În spatele fiecărei emoții se ascund anumite gânduri. ”Înainte de emoție este gândul.” Raluca le întreabă pe participante să se gândească la conflictul mental, conflictul de gânduri pe care l-au accesat înainte de a trăi o emoție, cum ar fi furia. 

 

Raluca adaugă că acolo unde există foarte multă bunătate și blândețe există, cu siguranță, si foarte multă răutate și furie. Acest lucru se datorează faptului că suntem ”un întreg”, cum spune ea. Nu putem fi blânzi și buni, fără o parte întunecată. Cel mai sănătos este să fim conștienți de toate părțile noastre și să le manifestăm cu sens. 

 

Mindfulness-ul ghidează pas cu pas spre conștiența de sine. Spre a fi foarte atent atunci când avem impulsul de a trăi ceva din categoria emoțiilor negative. Spre cine direcționăm acele emoții negative și de ce? Dacă acestea sunt doar descărcări, nu ajută pe nimeni. Dacă are un scop de simpla noastră trăire, ne putem da voie să le trăim.

 

Nu spune nimeni să ne reprimăm emoțiile. Acest lucru ucide autenticitatea și posibilitatea de a ne cunoaște pe noi așa cum suntem. Toate emoțiile acestea sunt în noi, în permanență. Putem ”trage preșul” peste starea negativă sau putem să o explorăm conștient. Deși am fost învățați să fim puternici, să ne punem măști, a ne anula emoțiile nu este soluția. Inconștient ni s-a indus un handicap cum că suntem iubiți și acceptați doar dacă suntem puternici. Că acest lucru înseamnă fericire. ”Nu vă mai mințiți. Dați-vă voie să vă trăiți toate emoțiile. De aici începe iubirea de sine.”, ne transmite Raluca. Acest lucru înseamnă a ne cunoaște pe noi înșine. Abia după ce ne cunoaștem pe noi înșine putem accesa toată puterea din interiorul nostru, care ne ajută să ne calibrăm emoțiile. La starea de pace și armonie se ajunge înțelegându-ne, cunoscându-ne, observându-ne. Toate emoțiile negative vin dintr-o frică, dintr-o rană pe care le tot ascundem, mințindu-ne că putem trece peste orice. Putem trece peste orice, menționează Raluca, deoarece avem în noi o putere fenomenală. Diferența stă în cum trecem peste orice. Putem trece peste orice cu seninătate sau într-o suprimare a ceea ce suntem noi, care mai târziu va refula. Fie într-o boală psihică, fie în afecțiuni fizice. Nu trebuie să demonstrăm nimănui că suntem puternici, ci să fim noi cu noi în armonie. 

 

Respirația

 

După ce devenim conștienți de gândurile noastre, este foarte important să respirăm. Cum respirăm face toată diferența, explică Raluca. Primul element care se modifică atunci când ne enervăm, când avem crize emoționale sau dureri fizice este respirația. Sfatul Ralucăi este să redevenim conștienți de respirație. Să respirăm profund. Simplul fapt din a ne opri din escaladarea emoțiilor și a respira conștient, și doar o singură respirație, poate să facă diferența în starea noastră. 

 

”Prețuiți înțelegerea din experiență directă mai mult decât cunoașterea în sine. Cunoașterea e doar o aripă a unui fluture, nu este fluturele întreg.” – le invită pe Raluca pe participante la un exercițiu practic de respirație. După exercițiu Raluca le aduce aminte participantele că ele dețin toate ”butoanele de control”.

 

Influența energiei interioare

 

Absolut tot este o formă de energie. Emoțiile sunt o formă de energie. Energia tare va conduce întotdeauna energia slabă, explică Raluca. Dacă cineva exterior nouă ne poate schimba starea, înseamnă că mai avem de lucru noi cu noi. Nu există acel ”joc al dominării”, ci un joc al conștientizării. 

 

R.A.I.N.

 

Unul din cele mai folositoare instrumente din mindfulness este o tehnică ce se numește R.A.I.N. Aceasta ne ghidează pas cu pas în a depăși nu doar crizele emoționale, ci orice criză cu care ne-am confrunta în viața noastră.

 

R-ul vine și ne spune ”Recunoaște ce se întâmplă”. Adică se întâmplă ceva în interior sau exterior, dar dă-ți seama că se întâmplă ceva.

A – ”Acceptă experiența așa cum este ea”. În această etapă de acceptare este foarte dificilă. Nimeni nu ne încurajează să intrăm direct în experiența unei crize emoționale, a unei puteri. Pentru a dobândi acea putere de a fi puternici în fața crizei respective. Această rezistență nu face nimic altceva decât să amplifice și mai mult aceste crize. O furie neexprimată își va găsi modalități să se exprime, de exemplu prin probleme de ficat sau pancreas, accentuează Raluca. Crizele trebuie privite în față, fără a fi îndulcite sau îmblânzite. După ce am recunoscut că avem o situație trebuie să acceptăm factorii declanșatori, observându-i.

I – ”Investighează cu blândețe”. Oricând apare un conflict emoțional sănătos este să căutăm asemănări. Să vedem unde am mai trăit acea stare, care sunt similitudinile dintre cauzele din trecut și cele de acum. În felul acesta, investigând, avem ocazia să intrăm în spațiul acela interior, să ne ascultăm rănile și traumele. Când învățăm să ne ascultăm durerile și părțile acestea aflate în conflict, poate încă din copilărie, învățăm să ne ascultăm îndoiala de sine, neîncrederea. Toate traumele și toate durerile emoționale pe care le-am trăit în copilărie și pe care nu le-am investigat nu fac altceva decât să revină în viața noastră, cu alte chipuri. Iar noi nu facem decât să repetăm aceeași piesă de teatru care ne-a creat trauma respectivă și s-o retrăim la infinit până dobândim această capacitate de a o investiga și de a face un pas în lateral, către vindecarea emoțională. Crizele emoționale vin pentru că oamenii din jurul nostru își asumă să joace un rol în piesa noastră de teatru astfel încât să ne arate care sunt aspectele nevindecate din noi. Lucrurile pe care le judecăm la ceilalți nu sunt altceva decât aspecte din noi pe care nu le-am conștientizat și nu le-am acceptat la noi înșine. 

N – ”Nu ești experiența, doar cel care o conștientizează”. Noi nu suntem nervi sau furie. Noi suntem observatorii, cei care conștientizează aceste stări și trăiri. În identificare începem să facem loc în spațiul nostru și detașării. Noi nu suntem conflictul în care tocmai am intrat, ci doar parte din el. Alegem să îl observăm conștient, să aflăm cauzele pentru care am ajuns parte din el. În esență, acest punct înseamnă a putea privi detașat cum vin emoțiile și pleacă. 

 

Legea impermanenței 

 

Absolut tot ce există în viața noastră se supune unei singuri legi. ”Totul vine și pleacă, nimic nu rămâne permanent.” Doar noi, din mintea noastră, putem face un conflict să dureze mai mult și să se repete deoarece nu îi dăm voie să se exprime și nu ne dăm voie nouă să îl investigăm. Când înțelegem acest lucru înțelegem că orice conflict, așa cum a venit așa va și trece. Dacă vă aflați în mijlocul unui conflict sau în mijlocul unei crize emoționale amintiți-vă că și aceasta va trece, explică Raluca, după vorbele învățăturilor buddhiste și nu numai. Această afirmație se referă atât la experiențele negative, cât și la cele pozitive.

 

Atașamente

 

Ne atașăm de așteptarea pe care ne-am creat-o în realitatea noastră interioară, cum că lucrurile vor fi într-un anume fel. Dacă lucrurile nu vor fi așa cum ne-am imaginat, apare criza emoțională. Nu înseamnă să nu planificăm lucruri. Dar invităm și sursa, Creatorul, să permită să se întâmple ceea ce trebuie pentru binele nostru cel mai înalt. Chiar dacă acest lucru este un conflict interior. Acest lucru înseamnă să fii în armonie cu viața. Să înțelegi că atât armonia, cât și crizele emoționale sunt parte din viață, iar noi suntem martori ai experienței noastre, benefice pentru creșterea noastră. Nimic din ce ni se întâmplă nu este întâmplător, spune Raluca. Se întâmplă pentru că avem ceva de extras de acolo.  Noi singuri ne creăm realitatea noastră prezentă cu scopul de a extrage maximul de înțelepciune și învățături care să ne ajută să creștem. ”Suntem aici, în primul rând, pentru evoluția noastră spirituală. Restul sunt bonus.”, zâmbește Raluca. Viața ne aruncă în conflicte atunci când trebuie să ne trezim la realitate. Trebuie să conștientizăm că banii, mașinile, vacanțele nu sunt scopul cu care suntem pe pământ. 

 

Raluca încheie cu o poezie, al cărei început rezumă delicat, și totuși foarte serios webinarul despre emoții și mindfulness: ”Nu te gândi la mâine sau la ieri, ci doar în fața lui acum să cazi.”

No Comments

Leave a Reply