fbpx
Cum să scriem o carte? – Alina Hlipca
18438
post-template-default,single,single-post,postid-18438,single-format-standard,theme-audrey,eltd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,audrey-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-default-style,eltd-fade-text-scaledown,eltd-header-centered,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,eltd-woocommerce-columns-2,eltd-woo-small-space,eltd-woo-single-thumb-below-image,eltd-woo-single-has-pretty-photo,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Blog

Alina Hlipca / Articole  / Cum să scriem o carte?

Cum să scriem o carte?

 

Simplu! Exact cum mănânci un Elefant! Bucată cu Bucată!

 

        Cine este Liviana Tane?

 

Liviana este co-fondator al agenției de conținut StoryTailors, autoare a Ghidului scriitorului începător și co-autoare a Ghidului antreprenorului începător.

 

        Cum să scriem?

 

Liv ne împărtășește cu o doză de umor cât de simplu este să scrii. Iată ce ne-a răspuns:

„Nu există o școală pentru scrisul de cărți în România. Scrisul e un fel de matematică, dar cu ceva în plus. Îl văd ca pe un joc de puzzle. În prima fază construiești piesele și în faza a doua le așezi în așa fel încât să formeze o imagine coerentă. Partea frumoasă e că imaginea coerentă nu e una singură, poți să te joci cu piesele respective cât vrei tu.

 

E important să scrii în fiecare zi? 

Nu e important, e obligatoriu.

 

Scrisul este în primul rând disciplină, trebuie să îți faci timp pentru el în fiecare zi. Dacă e important pentru tine, o să îți găsești timp pentru asta. 

Majoritatea marilor scriitori au această rutină zilnică. Un prim răspuns la întrebarea Cum scrii o carte?, este zi de zi, în fiecare zi. Găsește-ți intervalul în care ești cel mai productiv, inspirat, liniștit. Să ai timpul tău cu tine, să te concentrezi pe ceea ce scrii. 

Pe scurt, testează și găsește intervalul care e potrivit pentru tine și în care te simți confortabil.”

 

        Avem nevoie de un loc special amenajat pentru a scrie?

 

Sau altfel spus, e important să păstrezi locul?

Liv ne spune că e important să scrii oriunde și de asemenea, e mai util pe termen lung să nu te atașezi de un loc anume, special creat, pentru că îți vei crea blocaje singură.

 

Singurul criteriu în relația cu cartea ta este să nu o abandonezi.

 

Rutina zilnică  este importantă, propune-ți să scrii x cuvinte pe zi. Liv a ales să scrie 1000 de cuvinte pe zi, iar cei cu care lucrează au o normă zilnică de 300 de cuvinte. Te-ai speriat? Liv ne dezvăluie un mic secret care să ne ajute la moral. Setează fontul Calibri, size 15, spațiat la 1,5 și o să vezi ce repede se umple o pagină de carte!

 

        Ce facem cu sabotorul?

 

Ca să poți să combați sabotorul trebuie să negociezi cu el. Trebuie să decizi pentru cine scrii. Scrie pentru cititor, nu pentru tine. Sabotorul se îmblânzește pe măsură ce înaintezi în proiect.

O etapă importantă este cea în care îți creezi rutina și te obișnuiești cu scrisul zilnic, asumându-ți faptul că scrii și ești singurul care vede ce scrie. O să înceapă să îți placă ce scrii și o să fii mândru, așa că sabotorul va deveni mai tăcut. 

Ce mai poți face? 

–  Ia-ți un ajutor, un prieten care să te încurajeze, să te susțină. Începuturile sunt grele. Cu timpul o să îți dai seama că e bine, îți place, prinzi încredere.

–  Să îți asumi sarcina scrisului, să fii consecvent. O să ai zile mai bune și zile mai proaste. And that’s OK.

 

        Cum e cu structura?

Nu există structuri standard pentru scris. Structura se caută.

 

Există niște tehnici prin care poți să îți stabilești niște borne de conținut, niște structuri de personaje sau despre cum să îți conturezi fișele narative. La fel cum există niște etape pe care le poți urma. Să nu uităm în schimb că personajele tale vor face ce vor! E important să îți faci o structură la început ca să nu uiți unde vrei să ajungi. Iată ce poți avea în vedere:

Prima etapă este să îți stabilești Ideea, care este povestea pe care vrei să o spui, dar mai ales care este mesajul pe care vrei să îl transmiți prin poveste.

Tip: Scriitura este pentru cititori, nu pentru scriitor.

Extra Tip: Povestea nu e îndeajuns de bună dacă mesajul e important doar pentru tine, trebuie să fie important pentru public.

A doua etapă înseamnă documentare, perioadă în care strângi informații care să îți confirme sau infirme ipoteza ideii. 

 

Tip: După ce criterii alegi cititorul?

–  După tema pe care vrei să o abordezi

–  După zona ta de confort (să știi să vorbești cu categoria respectivă de cititori)

 

Cartea nu se termină cu primul draft. Cartea atunci începe.

 

A treia etapă se referă la structură. Aici faci un filtru al informațiilor pe care le-ai adunat în etapa de documentare și alegi doar acele informații care sunt relevante pentru povestea ta.

A patra etapă este scrierea propriu-zisă a cărții, când ai toate detaliile clarificate.

Tip: O tehnică de transmitere a ideilor în așa fel încât să aibă coerență este scara abstractizării.

Scara abstractizării este o tehnică de ordonare a ideilor care îl ajută pe cititor să parcurgă fiecare etapă dintr-o poveste pas cu pas și înseamnă să pot să găsesc acele elemente comune pe care cititorul meu le poate înțelege și din aproape în aproape, să îi explic care e concluzia la care vreau să îl duc.

 

        Super BONUS: 8 Tips&Tricks by Liv Tane

 

–  E important să lași textul să se așeze. Recitește după o vreme, după ce te-ai detașat de el.

–  Editarea este cea mai complexă și sănătoasă etapă.

–  Să îți pui numele pe o copertă e unul dintre cele mai responsabile gesturi. Trebuie să fii super mândru și super sigur de ceea ce ai scris acolo. 

–  Scrisul nu este un exercițiu de orgoliu, este despre cât primește cititorul din ce avem noi de transmis. Întreabă-te des și mult: Când cititorul a închis ultima pagină, a rămas cu ceva în cap? Și-ar dori să se întoarcă la povestea ta? Se gândește la ea cu drag?

–  Găsește-ți Cititorul ideal, un om de încredere care să îți poată spune ce crede despre povestea ta și care poate să îți dea un feedbck care să te ajute, nu să te încurce.

–  Cum faci să nu te blochezi când scrii? 

               Cu exercițiu. În fiecare zi.

–  Ce faci când nu ai idei/inspirație? 

               Cu un pic de contribuție din partea lui Ernest Hemingway: Te așezi la masă și scrii o propoziție adevărată. Și te întrebi „Dar de ce” aproape la nesfârșit 😊

–  Talentul nu e suficient, fără muncă nu are cum să iasă o poveste care să merite efortul cititorului (de a plăti și de a-și folosi timp pentru a o citi)

 

Tu când scrii o carte?

 

No Comments

Leave a Reply