fbpx
Drumul spre mine – Alina Hlipca
18476
post-template-default,single,single-post,postid-18476,single-format-standard,theme-audrey,eltd-core-1.1.1,woocommerce-no-js,audrey-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-default-style,eltd-fade-text-scaledown,eltd-header-centered,eltd-sticky-header-on-scroll-down-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,eltd-woocommerce-columns-2,eltd-woo-small-space,eltd-woo-single-thumb-below-image,eltd-woo-single-has-pretty-photo,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Blog

Alina Hlipca / Articole  / Drumul spre mine

Drumul spre mine

Webinar cu Marius Spiridon 

 

Webinarul ”Drumul spre mine” a stat sub semnul armoniei, ”cuvânt cu un rost de genul feminin”, așa cum a spus chiar Marius. Rolul acestuia a fost de a le ajuta pe participante să descopere căi noi către înțelegerea de sine folosind-se de ceea ce au deja la îndemână, de feminitate, blândețe și dăruire. 

 

Una dintre doamnele prezente la webinar a remarcat faptul că deși ea oferă ajutor celorlalți, acesta i se întoarce în plan emoțional și spiritual mai mult decât în cel material. A recunoscut că se simte mică și că mereu are impresia că trebuie să se mulțumească cu ceea ce are. Totuși, dorința și nevoia este de a avea și un venit, iar Marius a pus punctul pe i cu o întrebare – ”Ce faci tu ca să se ajungă aici?” 

 

Educația spirituală

 

Unul dintre lucrurile cu care ne confruntăm cu toții – nu numai generația noastră, ci întreaga umanitate la momentul acesta – este ca nu se dedică sau nu s-a dedicat timp educației spirituale. Nu știu câți dintre voi ați studiat spiritualitate în liceu, în școală, în facultate. Dacă ați crescut pe aceeași planetă ca și mine probabil că nu ați studiat deloc. Decât în momentul în care voi ați ales să deschideți o carte sau să întâlniți o persoană.” – Marius a pus punctul pe ”i”.

 

A trăit timp de 10 ani printre indienii navajo din Statele Unite și a învățat că ”Bogăția din totdeauna este înăuntru și se regăsește în momentul în care te întorci la drumul către tine.” Pentru ca noi să nu ne bucuram de bogăție este necesar să nu o cerem. Descoperim reținerile noastre în a cere oamenilor să ne susțin și să crească alături de noi printr-un simplu exercițiu – trebuie să ne gândim când am cerut ultima oară cuiva să ne plătească, poate chiar în avans.

 

„O carte nu va face diferența. Experiența va face diferența.”, ne încurajează Marius. Cu alte cuvinte, ne încurajează să ne dăm voie să vorbim cu oamenii și să le cerem ceea ce ne dorim în schimbul valorii pe care le-o oferim. 

 

Teoria Nimicului

 

Marius a pus accentul pe Teoria Nimicului, adică felul în care noi învățăm să ne gestionăm comunicarea. O mare parte din oameni este obișnuită să comunice într-un fel în care exprimă mai mult durerea, ”ca și cum facem incantații prin care chemăm un anumit fel de energii și apoi ne mirăm când acestea vin la noi”, cum spune Marius. 

 

Teoria Nimicului ne dă ocazia de a ne alinia cuvintele cu gândurile. Înseamnă că putem vorbi în 2 feluri. Putem să diminuăm sau să generăm, sa scădem sau să creștem propria persoană, pe ceilalți și lumea. Un exemplu de diminuare pe care l-a oferit Marius sună cam așa: „Cu ceea ce se întâmplă azi în lume nu văd de ce sa am încredere în oameni că totul va fi mai bine.” Trebuie să creăm un mod de comunicare care să lase loc ca fiecare dintre noi să crească. Există o posibilitate neexplorată de a crește prin cuvintele tale despre tine, de a-ți da putere – „E un circuit intern, perpetuum mobile.”. Dă-ți voie să te împuternicești prin conversația ta. „Stai cu puterea ta și fii la maxim cine ești”, ne mai spune el. ”Indiferent cine ești, indiferent de ce sex ești, indiferent ce școală ai, mintea noastră își va îndeplini misiunea de a crea povești. De ce credeți că se cheamă minte? Nu pentru a spune adevărul, în niciun caz.”

 

Suferința este opțională

 

„Rănile nu sunt necesare, suferința e opțională”. Marius spune că nu e nevoie să ne încărcăm cu energii negative din nicio direcție pentru a crește. Avem capacitatea de a face suferința opțională. Rareori observăm în prezent lucrurile care spunem că lipsesc, acestea sunt doar în mintea noastră. Se manifestă printr-o colecție de gânduri despre lucrurile prin care am trecut la un moment dat, în trecut. Avem 2 șanse, una dintre acestea fiind să așteptăm puterea să vină din exterior, adică ne bazăm pe complimentele celor din jur pentru a putea face lucruri fenomenale. „Cu toții stăm cu mâna întinsă, cu urechea ciulită, cu gura căscată. Poate-poate cineva ne va oferi ceea ce avem nevoie ca să creștem. Ce ar fi să descoperiți că noi înșine avem puterea asta?” Motivația și puterea pot veni doar din sufletul nostru, din puterea sinelui.

Trebuie să aducem echilibru între energiile pe care le primim și energiile pe care le degajăm. Trebuie să experimentăm și să ne calibrăm cu propria persoană.

 

CrEAterra

 

„Eu nu am auzit vreodată de vreo întâlnire de <<bărbăție>>. Doar de feminitate.“, recunoaște Marius și adaugă că ar fi fenomenal să vadă atâți de mulți bărbați strânși laolaltă, creând acest sentiment de unitate, unificare, armonie și încredere pe care îl regăsește în comunitatea de femei. Admiră la acestea puterea nonșalantă, libertatea pe care o pun femeile în lume cu delicatețe și normalitate de a se strânge laolaltă –  „Voi stăpâniți viitorul.”

 

”Createrra – principiul feminității este ceea ce stă la baza oricărei altei creații”. Marius explică faptul că literele ”ea” din cuvântul Createrra sunt scrise cu bold, onorând feminitatea și puterea creatoare a femeilor.

 

Acceptare

 

Brusc, Marius se ridică și „trece la acțiune”. Desenează pe whiteboard-ul din spatele său un cerc pe care îl denumește „spațiu”. Acest spațiu reprezintă totalitatea lucrurilor care ne alcătuiesc viața, de la acțiuni, la circumstanțe, la persoane și la obiecte care vin către noi. Lucrurile care vin către noi sunt diferite, fiecare persoana are o alta experiență. 

 

Exercițiul le-a provocat pe doamne să enumere câteva lucruri care vin din exterior înspre ele și care nu sunt dorite în spațiul lor. Printre exemplele oferite s-au numărat și frustrarea, lipsa de încredere, nesiguranța, manipularea. Am fost obișnuiți să credem că acestea sunt generate de o forță care ne urmărește și care vrea să ne pedepsească. Marius preferă să creadă că aceste sentimente le chemăm chiar noi, prin ceea ce suntem. „Suntem construiți că niște magneți. Atragem lucrurile pentru care avem o anumită predilecție.”. Prin felul în care comunicam și ne purtăm putem găsi o cale să schimbăm energiile care vin înspre noi. Marius îndeamnă la introspecție și la a ne adresa întrebări spre a descoperi dacă modul în care gândim atrage aceste energii. 

 

„Căutam anumite credințe – forme prin care ne insultăm noi pe noi înșine pentru a îndeplini o proorocire pe care am făcut-o în copilărie. Daca cineva m-a respins sau m-a insultat în copilărie, eu atunci am luat o hotărâre despre mine, că sunt greșit într-un anume fel. O hotărâre trecuta care, culmea, se aplica azi, deși acel lucru a dispărut.”

 

Când mintea se eliberează apare un fenomen natural – moartea sau iluminarea. Imposibilitatea de a face mintea să tacă e tocmai pentru că noi în mod conștient trăim din spirit. Daca noi ne dorim ca la un moment dat să ajungem să avem liniște interioara ori nu facem niciun efort și ajungem sigur acolo – moartea – sau lucrăm intens la a ne crește încrederea și conștientizarea față de sine – iluminarea.

 

Lucrurile pe care noi le învinovățim că ne blochează din acțiune sunt, de fapt, lucruri invizibile din mintea noastră. „E că și cum aș spune < spune <<Mi-e sete, vreau să duc apa la gură, dar conversația mea interioară îmi spune că sunt incapabil.”. Atunci când există un beneficiu pentru care stăm legați de oamenii care nu ne onorează ne și lăsăm influențați de aceștia. Acesta este motivul pentru care ne afectează cuvintele lor și pentru care au puterea de a ne diminua încrederea în sine. 

 

Mamele prezente au recunoscut că stau în anumite situații care nu le onorează, deoarece nu sunt independente financiar și vor să le ofere copiilor lor un mediu propice pentru a crește. Marius atenționează că cei care cresc într-un spațiu cu energii negative vor deveni adulți care vor aplica aceleași standarde și obiceiuri în viețile lor. Dacă acel copil vede o mamă care își dă voie să depindă de suferințe fie vă ajunge o femeie care se vă lasă dominată de un bărbat, fie vă deveni un bărbat care își va privi partenera de viață de sus. 

 

„Unul din locurile cele mai prăpăstioase în care poate să se ducă un om este acolo unde autenticitatea lui nu este prezentă.”. Atunci când vorbele pe care le spunem nu sunt în concordanță cu acțiunile noastre ne pierdem din această autenticitate. Dacă nu avem nivelul de spiritualitate necesar trăim în energii negative și suferim. De aceea avem nevoie nespusă de disciplină. Disciplina este atunci când ne știm standardele și nu coborâm sub nivelul lor. Pentru a ne cunoaște standardele este necesar să ne uităm unde anume le corupem, unde călcăm în picioare valorile noastre. Aceste standarde încălcate stau la baza suferințelor noastre. Mai ales în cazurile în care suferim de două sau mai multe ori din același motiv. Acea încălcare și suferință repetată este programată conștient, nu reprezintă o simplă întâmplare. Atunci când permitem aceste suferințe repetate înseamnă că nu suntem integri cu propria noastră valoare. Sau poate ne creăm un anturaj care nu ne respectă valoarea. Pentru a combate acest lucru ne ajută cel mai mult acțiunea și puterea de a crea ceva ce poate face o diferență.

 

Ne naștem într-un spațiu impecabil. Pe parcurs ne întâlnim cu diverse situații și persoane, iar acest spațiu începe să se fisureze. Pierdem energie „precum un balon care e spart și pierde aer”. Atunci când ne întâlnim cu o alta persoană care are aceste fisuri încep să se formeze compromisurile. Acestea sunt fire de energie pe baza cărora noi interacționăm cu oamenii. Ca exemplu, Marius a spus că nu putem atrage persoane care mint decât în cazul în care ne considerăm deja naivi. Aceste întâlniri dintre oameni generează echilibru – „Oamenii își merita spațiile.”

 

Influența celorlalți asupra noastră

 

Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le fac oamenii este că își doresc permanent că ceilalți să se lumineze brusc. Dar daca noi așteptam până că întreagă planeta să se lumineze avem foarte mult de așteptat. Trebuie să ne privim pe noi ca persoana care are putere asupra propriei schimbări. Putem descoperi aceasta putere înțelegând cine suntem noi – de unde ne vin frustrările, de ce atragem oameni care ne domina și așa mai departe. 

 

Universul răsplătește capacitatea oamenilor de a micșora nivelul de haos acolo unde se duc. Și e valabil nu doar în plan spiritual, ci oriunde. Suma suferințelor, laolaltă, nu poate să dea fericire. Singurul lucru pe care putem să îl punem în lume este ceea ce conținem deja. Atunci când comunicăm din planul suferințelor nu vom putea atrage energii benefice. Iar dacă exista un lucru care încurajează prelungirea suferinței acest lucru este îngenuncherea în fața ei. 

 

Readucând vorba de credințe, Marius specifică faptul că credință este și atunci când ceea ce se întâmplă cu tine se întâmplă din cauza celorlalți. Disciplina de care aminteam mai sus poate ajuta aici la setarea standardelor. Cu autorul disciplinei putem seta standarde legate de noi, de cum vrem să ne simțim și să fim tratați, fără a scădea sub aceste standarde. 

 

Schimbarea din noi

 

Schimbarea din noi începe foarte rar cu a ne plânge de cei din jurul nostru. Aceasta apare atunci când noi facem prima mișcare. Doar atunci când ne asumăm responsabilitatea că cine suntem noi la momentul actual atragem anumite situații, inclusiv acele situații care nu ne onorează, care ne fac să ne simțim lipsiți de putere. Atunci când creăm și ne asumăm responsabilitatea apare puterea de a interacționa cu aceste lucruri. „Din genunchi nu vom muri, doar vom supraviețui.”, atrage atenția Marius. Continuă să explice că  e o diferență enormă între a supraviețui și a fi în abundență.

 

Iubirea

 

”Iubirea nu se aduce cu lesă la gât.” 

 

După o poveste despre cum Marius a cerut-o de nevastă pe Andreea, soția sa, atunci când aceasta i-a oferit pur și simplu o listă de lucruri la care trebuia să lucreze și să și le asume pentru a evolua, Marius ne explică și despre iubire. ”Iubirea nu poate veni din emoții de vibrație joasă.”. Acest lucru înseamnă că emoțiile precum manipularea, de exemplu, nu își au absolut deloc locul într-o relație sau o viitoare relație.

 

Atunci când punem în lume emoții din zona suferinței și a compromisului nu trebuie să ne așteptăm să răsară iubire. Trebuie să ne regăsim simțul spiritualității și să eliminăm confuzia din viața noastră. 

 

Dacă noi alegem să fim prezenți și să punem în spațiul nostru contribuție, egalitate, iubire, demnitate și respect nu trebuie să conteze ceea ce fac oamenii din jur. Noi vom continua să ne păstrăm valorile. Asta nu înseamnă că trebuie să ne plasăm deasupra sau dedesubtul celor din jur, să ne diminuăm pe noi sau pe ceilalți.

 

Prin limbajul nostru ne putem diminua extraordinar de mult, iar cei din jur simt asta, văd asta și uneori și profită de acest fapt. În limbajul nostru apar durerile pe care le avem în viață – atunci când ne vorbim doar de rău ne este afectată viața. Trebuie să fim generativ, să creăm un limbaj care să invite la impecabilitate. Nu putem atrage iubirea atunci când nu ne considerăm demni sau stăpâni pe sine. 

 

Marius pune accentul pe ideea de a fi împreună cu adevărat. Oamenii trebuie să fie împreună pentru a seta intenții și pentru a crea împreună, nu doar pentru a conviețui ca și colegi de apartament. Mai ales, dacă avem vreo problemă cu cel de lângă noi nu trebuie să așteptăm ca situația să se rezolve de la sine sau ca doar partenerul să acționeze.

 

Despre schimbări

 

Schimbarea trebuie să înceapă din noi. Cu felul de a vorbi despre noi înșine, despre oameni și despre lume. Lumea din jur, mai ales în timpul pandemiei, tinde să adopte un limbaj prin care să învinovățească întotdeauna pe ceilalți, de la vecini la guvern. Ne va fi mult mai bine atunci când învățăm să comunicăm incluzând lucrurile pe care ni le dorim, nu lucrurile de care fugim. Când comunicăm ceea ce ne dorim schimbarea va veni mult mai ușor.

 

Împlinirea nu apare din senin. Împlinirea apare ca urmare a faptului că acționezi către împlinirea obiectivelor tale. Noi suntem direct responsabili de tot ceea ce ni se întâmplă. Dacă nu avem nicio intenție de a ne respecta codurile interioare sau chiar scrise atunci lucrurile nu se vor așeza așa cum ne dorim. Atunci când ne doare ceva trebuie să ne oprim din a mai accepta lucrurile care ne rănesc. ”Identitatea noastră are 2 funcții simple. Una – să arătăm bine. A doua – să nu arătăm rău.”, stârnește Marius râsul participantelor. Totuși, este periculos să ne lăsăm conduși de acest mecanism. 

 

Fericirea 

 

”Fericirea are o vibrație imensă.” – o energie la care se obține accesul doar investind energii similare, precum contribuția, încrederea și iubirea. Marius explică faptul că atunci când ne dorim să obținem un produs de calitate trebuie să folosim doar ingrediente de calitate. 

”Persoana cu care ești îți livrează lucruri de la valoarea la care te vede că o ai.” Atunci când alegem să îndeplinim anumite lucruri de comun acord valoarea relației pe care o avem cu cineva crește. Iar din punct de vedere individual, ambele persoane implicate au adus la fel de multă valoare. 

 

În momentul în care o persoană acceptă că nivelul la care vrea să își trăiască viața este unul mediocru, exact la acest nivel va trăi. Dezechilibrul nu există în familii. Ceea ce ni se oferă este exact ceea cu ce ne mulțumim. Dacă ne dorim să fim tratați la adevărata noastră valoare trebuie să ne ridicăm standardele. 

 

Sacrificiile 

 

Instinctul sacrificiului este deplasat atunci când nu este autentic. Atunci când facem un sacrificiu ”nu mai există supraviețuitori care să vorbească despre asta”, explică Marius referindu-se la un sacrificiu autentic.

 

”Dacă doriți mai mult de la viață, schimbați tipul de relație pe care îl aveți.”

 

Marius militează pentru un sistem de reguli și valori existente în familie care să ajute la ghidarea ambilor parteneri. Sistemul se poate aplica și în relații, dar și în prietenii. Vorbește și despre valoarea interioară. Acesta spune că atunci când conștientizăm toate lucrurile pe care le-am experimentat într-o zi care ne-au făcut să avem regrete le putem înlocui în ziua următoare cu activități care ne aduc zâmbetul pe buze. 

 

Spre final îți dorim și ție ceea ce ne-a învățat Marius pe noi. Vorbește generativ și aplică Teoria Nimicului. Alege să atragi persoanele cu care poți crea!

 

Quotes

(nu îmi dau seama dacă există și raționale… but here I have 8 quotes)

”Bogăția din totdeauna este înăuntru și se regăsește în momentul în care te întorci la drumul către tine.”

„Rănile nu sunt necesare, suferința e opțională.”

.„Stai cu puterea ta și fii la maxim cine ești”

„O carte nu va face diferența. Experiența va face diferența.”

„Suntem construiți ca niște magneți. Atragem lucrurile pentru care avem o anumita predilecție.”

„Din genunchi nu vom muri, doar vom supraviețui.”

 ”Iubirea nu poate veni din emoții de vibrație joasă.”

”Cum descoperi drumul spre sine? Începe, omule, să te iubești!”

No Comments

Leave a Reply